STÚDIÓ BYZART

Balázs János Balázs

A szakrális művészet egyidős az emberi civilizációval. A transzcendensről alkotott biztos tudat a kezdetektől megjelent lelkének pecsétnyomóján, művészetében. Az ókor kultúráinak olvasztótégelyében született keresztény művészetünk válaszúthoz érkezett. Egyházaink magukénak tudják az ikonfestészetet és agónikus süllyedésükben magukkal sodorják azt.
Bizánc fénye a középkortól napjainkig, nem egy művészt érintett meg. Mélyen áthatotta gondolatvilágukat és önmagukon átszűrve bedolgozták azt művészetükbe. (Leonardo, El Greco, Klimt, Ország Lili stb.)
Byzart stúdió ezt az utat követi. Keresi a szakralitás kifejező erejének lehetőségeit, kiszakítván religionista kereteiből.
„Az ikonfestő hosszú útra kell, mikor ecsetet ragad. Mondabeli hősként, Szent György lovagként, hogy a hit fegyverzetében, az ima és a meditáció szárnyain a látható világ végső határaihoz érve, halandó tekintetét, az Istenfiú örökkévalóságba mártott arcára emelje.”
(Balázs János Balázs)

A Stúdió Byzart FB oldala   >>

Kulifai Boldizsár (grafikus hallgató)

"E képek aprólékos kidolgozása, rejtett részletei arra késztetik a nézőt, hogy közelebb kerüljön hozzájuk, és figyelmesen végigjárja tekintetével a bennük kibontakozó grafikai univerzum minden zugát. Így aztán észreveszi, hogy ami bennük első pillantásra csupán emberalak, bárka, bábeli torony, vagy arc, az csak látszat: tájak, városok, fantasztikus építmények, s megszámlálhatatlan apró csoda mint megannyi építőkő alkotja ezt a fantasztikus világot. De Boldizsárt nem a szem becsapása, az illúziókeltés érdekli: apró motívumainak szövedékével ő mintegy felöltözteti figuráit, saját elmondása szerint – idézem - „városokkal árnyékolja” őket." (Nikolausz Krisztián, Grafikus művésztanár)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now