Csáky Donát Márk

"Nem kis dilemma előtt áll az ember, amikor Csáky Donát Márk művészetéről kíván írni. A képpel kezdje vagy a tájjal? Mintha a tyúk vagy a tojás feloldhatatlan esete látszódnék körvonalazódni ebben a problémában.

Nicolai Hartmann szerint a természeti megnyilvánulások felett érzett gyönyör sok esetben nem esztétikai, inkább „csak” vitális élvezet, ugyanis az esztétikai gyönyör feltétele a tárgyi szemlélet distanciája. Ez a távolság teremti meg aztán az esztétikai minőség lényegéhez tartozó, közös szemléleti kép kibontakozásának a lehetőségét. A természeti lény soha nem képes maga mögött hagyni a természet ölelését, míg az ember a különböző kulturális alakzatok miatt ma már képtelen belefeledkezni elsődleges környezetébe.
Hartmann megidézi a régi tételt is, hogy a művészet tanítja meg az embert arra, hogy meglássa a tájat a természetben. De Hartmann nem elégszik meg ezzel, véleménye szerint a művészet már egy következő fokozati szint, azt meg kell, hogy előzze a művész pillantása. Ez fogja szakaszolni, értelmezni a természetet, hogy aztán a művész végül keretbe foglalja."
(Hemrik László)

A művész honlapja >>

MEGNYITÓ 

2018. szept. 20.

Csáky Donát Márk

NYÁRI DÉLUTÁN

című kiállítása a Bélában

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now